Borostyán

Borostyán

megzenésített versek, ír népzene

A Borostyán együttes a megzenésített versek műfaját műveli, amellyel nemcsak a hangszeres muzsikát, hanem a költészetet is népszerűsíti. Nevükkel a versek örökzöld értékét kívánják kifejezni. Sokszínű zenei világukat lírai hangulatú zenéjük jellemzi dzsesszes és meditatív elemekkel ötvözve a népzenétől a világzenéig.

Az együttes a magyar klasszikusok és a felvidéki költők énekelt verseit adja elő, valamint a megzenésített versei mellett a koncerteken világzenét – ír népzenét is szokott játszani saját feldolgozásban.

Az együttes tagjai a következő hangszereken játszanak: gitár, hegedű, fuvola, furulyák, ír furulya, basszusgitár, dob, bongó, cajon, perkák.

A Borostyán együttes eddig 3 CD-albumot adott ki (Ha itt születtél, Rév-Komárom vára, Üllői úti fák), valamint 2 dala szerepelt a József Attila centenárium alkalmából kiadott felvidéki verséneklők közös CD-albumán.

A Borostyán koncertjein több ismert zenész is közreműködött – Emmer Péter gitárvirtuóz, Nagy László Culó énekes, Farnbauer Péter zenész-producer-zeneszerző, Radványi Balázs a Kaláka együttes tagja, Holló Aurél az Amadinda együttes tagja, Rácz Csaba csellóművész.

Az együttes a Borostyán Fesztivál létrehozója és szervezője. 1995-től kerül évente megrendezésre, ahol a megzenésített versek, a világzene és a népzene mellett a komolyzene és a dzsessz is teret kap. Az elő zene varázsa igazi értékeket közvetít a hallgatóknak, színesíti és gazdagítja Komárom kulturális életét.

 

Tagok:

Nagy Zsuzsanna - hegedű, ének
Nagy László - gitár, ének
Kántor Krisztina - fuvola, furulyák
Hántai Ferenc - basszusgitár
Horváth Ákos - dob, ütőhangszerek
Homoki László - ütőhangszerek